«راهکارهای لازم جهت افزایش بهره وری در تولید زعفران»
زعفران به دلیل شرایط کشت و از همه مهمتر برداشت و بهره وری بسیار سخت به عنوان گران بهاترین محصول کشاورزی در سطح دنیا شناخته میشود . از این رو تحقیقات فراوانی به منظور افزایش تولید و عمل آوری بیشتر از سطح کشت زعفران صورت گرفته است . در حالت کلی برای ارائه راهکار افزایش تولید زعفران باید با عوامل تأثیرگذار در رشد گیاه زعفران از مرحله کاشت پیاز تا چیدن کلاله ها آشنا شد که در ادامه مطلب به آنها پرداخته میشود .
شرایط زمین مناسب جهت کشت زعفران :
واضح است که برای شروع کار ابتدا باید زمین مناسب و حاصلخیزی جهت کشت زعفران آماده و مهیا کرد. زیرا اگر مزرعه سرشار از مواد غذایی و معدنی نباشد، بهکارگیری هر راهکاری دیگر برای افزایش تولید زعفران بینتیجه خواهد بود. همچنین علاوه بر کود شیمیایی به میزان کافی باید از کودهای حیوانی نیز در زمین به منظور بازده بیشتر استفاده کرد.
نوع پیاز زعفران مناسب :
پیازهای انتخابی برای کشت زعفران با بیشترین بازده باید از نوع درشت و سالم و بدون کوچکترین آلودگی و میکروب باشند. از طرفی هنگام کاشت پیازها انتخاب عمق مناسب نیز بسیار در میزان تولیدی محصول مهم است بر این اساس در مناطق معتدل باید عمق محل کشت کمتر از ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر و برای مناطق سردسیر این اندازه از ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر کمتر نباید باشد. همچنین به دلیل رشد ، پیازها به سطح خاک نزدیکتر میشوند که باید هر سال یک لایه از خاک، کود و خاکستر به اندازه ۲ الی ۳ سانتیمتر بر روی آن اضافه کرد تا از پیازها در برابر آسیبهای محیطی محافظت شود و نیز مواد مغذی بیشتر به آن انتقال یابد.
تأثیر آبیاری مناسب در افزایش تولید زعفران :
به طور کلی زعفران گیاهی است که نیاز به آب چندانی ندارد و جزو محصولات عالی برای مناطق خشک و نیمه خشک به حساب میآید. بنابراین زمان درست آبیاری به خصوص در فصل تابستان تأثیر به سزایی در افزایش میران زعفران تولیدی خواهد داشت.
طبق آزمایشها و بررسیهای گوناگون، محققان کشاورزی دریافتند، با توجه به اهمیت فراوان آبیاری منظم و مناسب در هنگام پرورش گیاه زعفران، برای افزایش تولید باید شیوه و راهکاری نوینی در آبیاری استفاده کرد و درواقع آبیاری بیش از ۸۰ درصد در میزان بهرهوری مطلوب زعفران نقش دارد.
بنابراین استفاده از سیستم آبیاری بارانی به عنوان بهترین راهکار برای افزایش تولید زعفران نام میبرند که بر اساس تجربیات موفق در این زمینه باید با توجه به شرایط آبوهوایی هر منطقه در زمستان هر ۳ الی ۴ روز یکبار به مدت ۲-۳ دقیقه مزرعه آبپاشی شود. این کار تا اوایل اردیبهشت ادامه خواهد داشت.
مبارزه با آفات :
معمولاً گیاه زعفران دچار آفات نمیشود اما جوندگان به ویژه موشها در از بین بردن محصول بسیار نقش دارند. متأسفانه هنوز در ایران از روشهای سنتی جهت مبارزه با موشها استفاده میکنند. اما در هر حال برای داشتن میزان تولید بالای زعفران باید زمین را از وجود موشها پاک کرد. همچنین بهتر است در زمان استراحت تابستانه گیاه زعفران، علفهای هرز را از بین برد.
#ع_م ۱۴۰۰/۰۹/۰۶